Mierea din cămara ta este falsă? Cum să-ți dai seama dacă alimentul este autentic

de: Ozana Mazilu
11 09. 2024

Indiferent dacă o întinzi pe pâine sau adaugi o lingură în ceai, mierea din cămara ta ar putea fi doar un borcan de dulciuri înșelătoare.

Experții susțin că, indiferent de locul de unde cumperi mierea, există șanse mari ca produsul pentru care ai plătit să fie diluat cu siropuri ieftine de zahăr.

Pe rețelele de socializare, dimensiunea impresionantă a problemei „fraudei cu miere” a generat o mulțime de teste menite să te ajute să identifici mierea autentică. Cu toate acestea, de la testul apei până la aprinderea mierii cu foc, experții avertizează că majoritatea acestor teste nu sunt de încredere.

Dr. Shona Blair, expert în proprietățile medicinale ale mierii de la Imperial College London, a declarat pentru MailOnline: „Nu există nicio bază științifică pentru „soluțiile de pe internet” – cea mai bună opțiune pentru a cumpăra miere de calitate este să te uiți la brand și locul de producție”.

Ce este frauda cu miere?

Mierea adevărată, așa cum te-ai aștepta, este produsul zaharat creat de albine din florile de care se hrănesc. Cu toate acestea, produsul pe care majoritatea consumatorilor îl cumpără este foarte diferit de această definiție simplă.

Frauda cu miere poate include de la recoltarea și deshidratarea artificială a mierii necoapte până la hrănirea albinelor cu zaharuri nenaturale. Dar cea mai mare problemă este că mierea este adesea diluată cu o serie de zaharuri alternative ieftine, precum cele din porumb sau orez.

Ian Campbell, purtător de cuvânt al Asociației Apicultorilor Britanici (BBKA), a declarat pentru MailOnline: „BBKA este conștientă că mierea este considerată unul dintre cele mai falsificate alimente la nivel global”.

În 2023, un studiu al UE a testat 320 de loturi de miere importate din 20 de țări. Din aceste mostre selectate aleatoriu, mai mult de 40% au fost descoperite a fi fraudulos adulterate cu cel puțin o sursă de zahăr adițional. Și, din cele 10 mostre prelevate din Marea Britanie, fiecare borcan a fost găsit fals.

Problema este că testarea mierii false este lentă, costisitoare și necesită zeci de teste diferite. Campbell spune: „Frauda cu miere este internațională și extinsă. Este o adevărată cursă între cei care testează și cei care adulterează mierea.”

Testele virale cu miere funcționează cu adevărat?

Având în vedere prevalența mierii false și prețul adesea ridicat al produsului, nu este surprinzător că testele presupuse pentru mierea reală s-au răspândit rapid.

Cel mai popular test care circulă pe rețelele sociale este așa-numitul „test al apei”, care implică simplu adăugarea unei lingurițe de miere într-un pahar cu apă. Se spune că mierea falsă se dizolvă rapid în apă, în timp ce mierea reală va ajunge pe fundul paharului fără a se dizolva.

Deși mierea este un amestec complex de diferiți zaharuri cu diverse proprietăți chimice, există un sâmbure de adevăr în acest mit. Dr. Nural Cocketin, un expert în miere de la Universitatea de Tehnologie din Sydney, a explicat pentru MailOnline că testele de laborator pot determina autenticitatea mierii prin analiza proporției acestor zaharuri.

Din păcate, deoarece toate tipurile de miere conțin cantități diferite de fructoză, chiar și mierea reală poate avea grade variate de solubilitate în apă.

Lynn Ingram, apicultor maestru și ambasador BBKA, a declarat că acest test este puțin probabil să fie eficient. Ea spune: „Mierea este higroscopică, adică absoarbe apa și umiditatea din atmosferă, așa că desigur că s-ar dizolva în apă.”

Un alt test, și mai puțin științific, care circulă pe rețelele sociale sugerează că mierea reală poate lua forma fagurelui de miere din care provine. Pe TikTok, există numeroase postări care sugerează plasarea mierii pe o farfurie și rotirea unui strat subțire de apă peste ea pentru a forma un model de fagure.

Ingram a spus: „Mierea nu poate reveni la forma fagurelui deoarece sunt lucruri total diferite.”

Un alt test sugerează că poți folosi focul pentru a vedea dacă mierea este reală. Se crede că, deoarece mierea reală nu are apă adăugată, ar trebui să poți aprinde un șervețel înmuiat în miere.

Cocketin explică: „Mierea are un conținut scăzut de umiditate comparativ cu unele siropuri, conținând aproximativ 20% apă.” Din păcate, asta nu înseamnă că poți folosi un chibrit pentru a testa autenticitatea mierii.

Ingram adaugă: „Acest sirop adăugat va fi făcut din zahăr și apă, dar va avea același conținut de apă.”

Cum poți să-ți dai seama dacă mierea ta este reală?

Problema pentru cumpărători și apicultori independenți este că nu există un test simplu și de încredere pentru a vedea dacă mierea a fost adulterată. Este nevoie de o serie complexă de teste de laborator pentru a identifica semnătura chimică unică a mierii reale.

Singura modalitate sigură de a te asigura că mierea este reală este să o cumperi direct de la un apicultor local sau de la o organizație apicolă. Cu toate acestea, cum acest lucru nu este o opțiune pentru majoritatea oamenilor, există câteva moduri de a-ți crește șansele de a găsi miere autentică în supermarket.

Testele UE au descoperit că 74% din mierea falsă care intră pe piața UE provine din China, unde există mai puțină legislație privind producția de miere. Mostrele de miere din Marea Britanie care s-au dovedit a fi false au fost, la o analiză mai atentă, importate din China înainte de a fi amestecate și reetichetate în Marea Britanie.

De asemenea, Turcia este un punct fierbinte pentru frauda cu miere, 93% din toate mostrele turcești testate fiind adulterate cu alte zaharuri.

Ingram spune: „Dacă eticheta spune ‘un amestec de țări non-UE’, acesta este un indiciu. Nu știm exact ce conține, dar probabil vine din China”.

Pentru a te asigura că primești miere reală, merită să iei în considerare prețul. În UE, mierea este importată la un cost de 2,32 euro pe kilogram, în timp ce zahărul de orez este disponibil pentru doar 0,40 până la 0,60 euro pe kilogram. Aceasta face ca mierea reală să fie semnificativ mai scumpă de produs – o diferență care se va reflecta probabil în prețul plătit de consumator.

În final, deși nu este o știință exactă, ai putea chiar să simți diferența între mierea reală și cea falsă. „Cu mierea falsă, ceea ce va predomina este doar dulceața, nu aroma florilor și a nectarului din care provine mierea. Mierea reală este ca un vin fin, reflectă locul în care este crescută și are un gust distinct.